EPH by chcel získať väčší podiel v dcérach SPP, štát s tým nesúhlasí

17.12.2012 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) - Nový menšinový akcionár Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH), by chcel v budúcnosti získať väčšinový podiel v dvoch najziskovejších dcérskych spoločnostiach - Eustream a SPP Distribúcia.

Pre dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN) to povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ holdingu Daniel Křetínský.

Česká firma kupuje podiel doterajších zahraničných akcionárov SPP, pričom bude mať 49 % a manažérsku kontrolu vo všetkých dcérach plynární. Pôvodne mal EPH dostať aj menšinový podiel v matke SPP, prípadne viac akcií v Eustream a SPP Distribúcia, ustúpil však štátu. "V žiadnom prípade nechcem výsledky rokovaní spochybňovať. No verím, že štát to konanie oceňuje a v budúcnosti sa budeme môcť k tomuto projektu vrátiť," konštatoval pre HN Křetínský.

Eustream a SPP Distribúcia sú najziskovejšie časti plynární. Zarábajú na tranzite plynu z Ukrajiny do západnej Európy a na dodávkach plynu pre domácnosti a firmy. Spolu vlani zarobili takmer 300 miliónov eur, čo bola viac ako štvrtina celkového zisku spoločnosti. Štát prípadné zmeny v ich vlastníctve odmieta. "Zmluvy sú podpísané a platí to, čo bolo dohodnuté. Žiadny iný scenár ani v budúcnosti neplatí," reagoval pre HN hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.
 

Vyberte región